У «Десні» відремонтували їдальню і перейшли на нову систему харчування
У 169 Навчальному центрі «Десна» відкрили відремонтовану їдальню і перейшли на нову систему харчування - за каталогом. Тепер на столах у військових окрім перших і других став йогурти, салати, соки і фрукти.
Салат з капустою й зеленим горошком, борщ український зі сметаною, реберця свині тушковані, каша гречана, хліб, компот і банани. Таке триразове харчування за новою системою одного солдата коштує 68 гривень 15 копійок в день.
З 25 жовтня у 169-у Навчальному центрі Десна відкрилась відремонтована їдальня з новою Андрій Чертов, начальник продовольчої служби 169 Навчального центру: «Якщо по старій системі у нас було 36-50 продуктів, найменувань, то зараз більше 400. Філе індички, філе куряче, запечене з шампіньйонами, або в сметанному соусі. Борщі супи різноманітні. На вибір у нас перші страви, такі як борщ український зі сметаною, або курячий бульйон. Це для хлопців, які потребують дієтичного харчування. Ми вже перший тиждень проробили і орієнтуємося на побажання особового складу.»
Сьогодні в їдальні мають накормити 3 тисячі 600 військових – строковиків і контрактників. Одночасно в рибному, м’ясному, холодному і гарячому цехах працює 38 кухарів. Світлана Пономаренко, старший кухар: «У нас голодним ніхто не йде.»
Продукти до їдальні завозять щовівторка і щоп’ятниці. Меню для військових складають раз на тиждень. За ним солдат має отримати від 3 до 5,5 тисяч кілокалорій на день.
Питаємо у строковиків, чи став у новій системі харчування новим борщ. Дмитро Комзюк, строковик: «Борщ смачний зараз дуже. Раніше був не борщ, а вода якась. Зараз нормально, один раз поїв і нормально наївся. Порівнюючи з тим, що було, - це небо й земля.»
Антон Гальченко, строковик: «Нормально, їсти можна. – Було гірше? Краще? Що змінилося? - Було гірше. Ну, вже хоч можна дивитися на це, а то дивитися не можна було. Фрукти дають і порції більші стали.»
Вадим Білошин, начальник продовольчої служби: «Вони хочуть більше ресторанних блюд. На даному етапі, коли у нас на харчуванні стоїть близь 3,5 тисяч військовослужбовців – це практично нереально.»
Андрій Чертов, начальник продовольчої служби: «На території навчального центру зараз працює тільки одна їдальня. Через два тижні буде запускатися ще одна така ж сама їдальня. І на початок 2019 року – ще одна, але там маленька їдальня на 1000 осіб.»
Нову систему харчування запровадили в Україні навесні 2017 року. Впродовж 3-х років на неї мають перейти усі військові частини Збройних Сил України.
Відео UA: Чернігів
Автор: Чернігівщина: події і коментарі
(Оновити зображення коду)