Чи відповідає шкільне меню рекомендаціям МОЗу та асоціації дієтологів | Події і коментарі
Неділя, 08 грудня 2019, 20:21
Вхід Реєстрація
;

E-mail:

Пароль:

Увійти
Зареєеструватися
Реєстрація користувача
Зареєструватися

Вкажіть ваш E-mail:

На вказаний E-mail буде відправлено посилання за яким ви зможете втсановити новий пароль.
Нагадати пароль
Зареєеструватися

Чи відповідає шкільне меню рекомендаціям МОЗу та асоціації дієтологів

08:49 26.09.2019    Версія для друку  Коментарі Оцінок:
0

Що їстимуть чернігівські школярі, визначать за допомогою анкетування. Його комунальне підприємство «Шкільне» проведе на осінніх та зимових канікулах. Відповіді учнів врахують, складаючи нове меню для шкільних їдалень. Чим дітей годують зараз і чи відповідають ці страви рекомендаціям МОЗу та асоціації дієтологів, дізнавалась Ольга Конопацька-Плєхова.

«А як тебе звати? – Гліб. – Гліб любить піцу і кавун. – А я люблю каву і суші. – Каву і суші любить зранку Даня. – Я Людмила Олексіївна, я люблю фрукти».

Ендокринолог Марина Левчук у декретній відпустці ходить по школах і розповідає дітям, що треба класти у свою тарілку, аби бути здоровими. Каже, 38% українців  мають хвороби через неправильне харчування.

«Це найбільша цифра у Європі. Це дані МОЗ. Тобто просто харчуючись неправильно, коли люди обирають неправильні продукти, кладуть їх до себе у тарілку, вони від цього хворіють».

«Зараз ми будемо знайомитися з нашою власною тарілкою здорового харчування, українською.

В нашій тарілці здорового харчування є 5 секторів – овочі і бобові, фрукти і ягоди, їх мало їдять українці. Це обов’язково цільнозернові продукти – горіхи, насіння. Це молочні продукти, кисломолочні. І риба, м’ясо, яйця. Це ті продукти, які ми повинні вживати щодня. І водичка, звичайно. Коли кажуть, що здорове харчування – це дуже дорого,це неправда. Дорожче купити ліки».

Таку тарілку схвалили Міністерство охорони здоров’я України та Українська асоціація дієтологів.     В кінці уроку учні 3-А збирають свої тарілки здорового харчування.

Анна Шкарупета, учениця 3-А чернігівської школи №1: «Я буду клеїти зелень, м’ясо, воду, персики і рибку.  – Це тебе сьогодні навчили таке їсти? – Так. – А що взагалі любиш їсти? – Емемдемс».

Ілля Хрустицький, учень 3-А чернігівської школи №1: «В мене м’ясо, риба, злаки, сік».

Чіпси, каже Ілля, не любить. Любить солодку газовану воду, але в свою тарілку її не клеїв.

Марина Левчук, ендокринолог, волонтер: «Частина дітей вирізають чіпси, колу. Але більша частина все ж клеїть овочі, фрукти».

Людмила Коломієць, вчителька 3-А чернігівської школи №1: «В принципі, вони всі харчуються в шкільній їдальні, а перекуси – ми з 1 класу ми домовились, що у нас буде здорове харчування. Ніхто не приносить сухарики, чіпси, кока-коли. Тільки фрукти приносять, йогурти я бачу дітки їдять, творожки».

Чи можна зібрати таку тарілку в шкільних їдальнях, ми запитали у директорки комунального підприємства «Шкільне», яке обслуговує ці їдальні.

Антоніна Радченко, директорка КП «Шкільне»: «Ми уже неодноразово втілювали її у нашому шкільному меню».

Учням 1-4 класів 8 гривень за сніданки компенсують з місцевого бюджету, ще 10.50 доплачують батьки. І сніданок, і обід у шкільних їдальнях Чернігова коштує однаково - 18 гривень 50 копійок. В цю суму, каже Антоніна Радченко, неможливо закласти, наприклад, лосося чи сочевицю. Але риба і бобові є обов’язково.

Антоніна Радченко, директорка КП «Шкільне»: «Ми бачимо, що тут є горох. Ми даємо горох, ми даємо кукурудзу. Хек. М’ясо – тільки куряча грудинка та натуральні страви зі свинини. Ніяких крилець, стегенець. До молочних страв ми додали йогурт. Даємо гарбузяну кашу. Зявилися сливи, яблуко. Дуже часто діти замовляють салати – капуста, бурячок. Похолодає – будемо давати цитрус – апельсин, мандарин. З минулого тижня в шкільному меню присутній мед. Ми плануємо робити мікси із сухофруктів діткам».

Валентина Адаменко, кухарка: «Оладочки з творогом. Ми багато олії не ллємо, вони печуться».

Антоніна Радченко, директорка КП «Шкільне»: «В шкільних їдальнях є електросковороди, вони більш запікаються, ніж смажаться».

Артем Чуланов, учень чернігівського колегіуму №11: «–А що це ти їси? – Оладочку. – Подобається тобі, смачна вона? – Так».

Анастасія Величко, учениця чернігівського колегіуму №11: «Суп. І млинці з сиром. Ще дають гороховий суп, гречаний. На друге – картоплю, мясну котлету, відбивну, вермішель. Овочі дають помідори та огірки. Фрукти – яблука і сливи».

Соціальний педагог Олексій Заєць купує обіди у шкільній їдальні – цього разу суп із фрикадельками, пюре із відбивною та салат з капусти.

«Дуже смачно у нас готують. Тут дотримуються всіх стандартів, правил, це здорова їжа».

Олег Лаковський чекає на доньку Софію. Каже, після уроків вона часто обирає обід не вдома, а у шкільній їдальні.

«Вона після уроків сама заходить і їсть. Відмінна їжа. Салати завжди. Все домашнє».

На осінніх та зимових канікулах комунальне підприємство «Шкільне» проведе серед чернігівських учнів анкетування. За його результатами, каже Антоніна Радченко, меню відкоригують.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає
Додати коментар
Максимальний розмір коментаря 250 символів

Читайте також

Рятувальники вшанували загиблих під час пожежі в Одесі

  8 грудня в Україні офіційно оголошено день жалоби за загиблими під час пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.  Цього дня в усіх підрозділах...

Епіфаній відслужив літургію в Катериненській церкві Чернігова

Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної церкви України Епіфаній перебував 7 грудня у Чернігові. В Катерининській церкві він відслужив урочисту Божественну літургію,...

Призначено радника голови ОДА Чернігівської області

Андрій Прокопенко сьогодні, 6 грудня, підписав розпорядження про призначення Миколи Тарасовця радником голови ОДА (поза штатом). Посвідчення радника очільник області вручив Миколі Тарасовцю під...

Через гепатит оголошено карантин у садочку в Чернігові

У чернігівському садочку №45 оголосили карантин в зв’язку з тим, що в одного вихованця виявили гепатит.  Хлопчик, який захворів, «підхопив» інфекцію від свого брата —...

В Чернігові нагородили меценатів року

Меценати, благодійники з усіх куточків області і не тільки зібрались у залі чернігівського художнього музею. Мета – відзначити кращих з кращих. Відзначити тих, хто дарує іншим частинку...