Учинені млинці в челюснях: старовинний рецепт унікальних млинців з села Шаболтасівка Понорницької громади
Челюснями на півночі Чернігівщини називають частину печі, на її початку. А у с. Шаболтасівка (Понорницька громада) є старовинний рецепт місцевих мешканців – учинені млинці з салом у челюснях. Таких ви точно не куштували.
Та Ольга Кунтиш поділилась рецептом своєї мами на сторінці “Понорницька громада туристична“. Тож ділимось з нашими читачами і ми.
Пишіть:
– 0,5 л молока або кефіру;
– дріжжі (не сухі) 30 гр;
– по дрібці солі і цукру;
-1 яйце;
– мука 2,5-3 стакани муки (2 частини пшеничної вищого сорту, 1 частина гречаної);
– 1 сира картоплина.
Молоко підігріваємо і розводимо у ньому дріжжі, додаємо потерту на дрібну терку картоплину, яйце. Добре вимішати. Останньою додаємо муку. Муку варто попередньо змішати (пшеничну і гречану), або додавати по-черзі, починаючи з гречаної. Дати тісту постояти у теплому місці і піднятися (хвилин 30-40).
Млинці випікають на сковорідці у печі. До млинців подають сало, яке теж на сковорідці жариться у печі. Його називають сало у «челюснях». Челюсні – частина печі на вході і піч. Якщо це все зробити на плиті, на жаль, смакові якості будуть гіршими. Але все одно буде смачно.
Даний рецепт з Понорницької громади, з села Шаболтасівка. Картоплину терли і додавали у тісто до млинців ще у стародавні часи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернення Чака: як чотирилапий мандрівник подолав більше тисячі кілометрів та повернувся додому в Чернігів.
Автор: Чернігівщина: події і коментарі
(Оновити зображення коду)