Андрій Прокопенко: За підсумками 2020 року Чернігівщина перша за темпами зростання виробництва продукції сільського господарства серед областей України | Події і коментарі

Андрій Прокопенко: За підсумками 2020 року Чернігівщина перша за темпами зростання виробництва продукції сільського господарства серед областей України

За даними Державної служби статистики України у 2020 році Чернігівська область очолила рейтинг областей України за приростом виробництва продукції сільського господарства. Про це написав Андрій Прокопенко (Голова Чернігівської ОДА 2019-2020рр.) на своїй сторінці у Фейсбук.

Чернігівська область + 4,7%;

Сумська область + 4,1%;

Івано-Франківська область + 3,2%;

Рівненська область + 3,1%; 

Чернівецька область + 0,6%; 

Львівська область + 0,2%;

Волинська область + 0%.

Всі інші області показали спад виробництва продукції сільського господарства.

“Варто зазначити, що Чернігівщина змогла забезпечити зростання, попри загальне зниження обсягів виробництва с/г продукції в Україні на - 11,5% порівняно з 2019 роком”, - написав Андрій Прокопенко.

Загалом, за результатами всеукраїнської осінньої збиральної кампанії в Україні намолочено 65,4 млн тонн зернових і зернобобових культур. Падіння – 17,6% відповідно до 2019 року.

В цілому по Україні, негативну динаміку демонструє тваринництво. Так, за 2020 рік кількість великої рогатої худоби у господарствах усіх категорій зменшилась з 3,09 млн голів до 2,9 млн. Корів з 1,79 млн голів до 1,69 млн.

Зменшилась і кількість вівців та кіз – з 1,2 млн голів до 1,14 млн.

Вперше за останні п’ять років  – спостерігається негативна динаміка у птахівництві – відбулося скорочення кількості птиці свійської – з 220,5 млн до 199,9 млн голів.

Позитивним є збільшення кількості утримуваних свиней з 5,73 до 5,84 млн голів.

ТОП-10 товарів експорту серед продовольчих товарів та с/г продукції у 2020 році були:

олії - 24,0%,

кукурудза - 22,0%,

пшениця - 16,2%,

макуха та інші тверді відходи від вилучення рослинних жирів та олій - 5,3%,

насіння свиріпи або ріпаку - 4,5%,

ячмінь - 4,0%,

соєві боби - 3,1%,

м’ясо та їстівні субпродукти птиці -  2,5%,

сигари, сигарили та сигарети, цигарки - 1,5%,

олія соєва - 1,0%.